videó  

Hogyan készítsünk hatékony videó marketing stratégiát?

A videó marketing stratégia készítése nem csupán a videók létrehozását jelenti, hanem azt is, hogy megértjük, hogyan illeszkednek a videók a márka általános marketing tevékenységébe.

video-marketing-strategia

Ha a tartalom a király, akkor a videó a királyok királya. A digitális világban a videó marketing hatalmas szerepet játszik, és egyre fontosabbá válik minden vállalkozás számára. A statisztikák szerint a felhasználók nagyobb valószínűséggel tudnak felidézni egy videót, mint egy szöveges bejegyzést, és a videók hihetetlenül hatékonyak a márkaismertség növelésében, az ügyfelek elköteleződésében valamint a vásárlásösztönzésben.

De hogyan is készíthetsz hatékony videó marketing stratégiát? Milyen lépéseket kell tenned, hogy a videóid ne csak szórakoztatóak, hanem eredményesek is legyenek? Ebben a blogbejegyzésben röviden bemutatjuk hogyan építsd fel a videó marketing stratégiádat 6 egyszerű lépésben, ill. hogyan használd ki a videók előnyeit és maximalizáld a konverziós eredményeket. Vágjunk is bele!

A videó marketing stratégia jelentősége az online marketingben

A videó marketing stratégia nem csak egy trend, hanem egyre inkább egy megkerülhetetlen eszköz a vállalkozások online marketingjében. Egy jól kidolgozott videó marketing terv segít abban, hogy a vállalkozásod kiemelkedjen a versenytársak közül, növekedjen a márkaismertsége, és mélyebb kapcsolatot alakítson ki a célközönségével.

A statisztikák is alátámasztják a videó marketing fontosságát. A Wyzowl 2020-as jelentése szerint a vállalkozások 85%-a videó marketinget használ, ami 24 százalékpontos növekedés az előző évekhez képest. A vállalatok 92%-a a videót tartja létfontosságú marketing eszköznek, míg a fogyasztók 78%-a hetente néz online videókat, 55%-uk pedig naponta.

A vizuális tartalom sokkal könnyebben fogyasztható és emlékezetesebb a szöveges tartalomhoz képest, ez vitathatatlan. Ezen túlmenően, a videók lehetőséget adnak arra, hogy a márkák személyesebb, emberibb kapcsolatot alakítsanak ki a célközönségükkel. A videók segítségével a vállalkozások hitelesebben tudják bemutatni termékeiket vagy szolgáltatásaikat, amit a fogyasztók egyre inkább igényelnek is.

Ráadásul a videó marketing hatékonyan növeli a weboldal látogatottságát, javítja a SEO eredményeket, növeli az ügyfelek elköteleződését és segít az értékesítés növelésében is. A HubSpot szerint a videók a weboldalon töltött időt 88%-kal növelik, és a CTR-t (azaz a kattintási arányt) 96%-kal növelik az e-mailekben.

Összefoglalva, a videó marketing stratégia lényeges részét képezi az online marketingnek. Elengedhetetlen a márkák számára, amennyiben ki akarnak emelkedeni a piaci versenyből, növelni szeretnék a márkaismertségüket, és szorosabb kapcsolatot kialakítani a célközönségükkel.

1. lépés: Célkitűzés és mérhetőség

video-marketing-tervezes
video-marketing-tervezes

Az első lépés a videó marketing stratégia kialakításakor a célkitűzés. A célok meghatározása nélkül nehéz lenne értékelni a stratégia hatékonyságát, és nem lenne világos, hogy milyen irányba kell haladni. A célok segítenek abban, hogy fókuszban tartsuk a marketing erőfeszítéseinket, és elősegítik a mérhetőséget.

Érdemes használnunk a SMART modellt. A modell neve az angol Specific (Specifikus), Measurable (Mérhető), Achievable (Megvalósítható), Relevant (Releváns), and Time-bound (Időben meghatározott) szavak kezdőbetűit takarja. Ez a megközelítés segít abban, hogy a céljaink konkrétak, mérhetők, elérhetők, relevánsak és időben korlátozottak legyenek.

A videó marketing stratégia különböző céljai között lehet például a márkaismertség növelése, a konverziók növelése, az ügyfél-elkötelezettség javítása vagy az új termékek/szolgáltatások bemutatása. A különböző célok eltérő stratégiákat és videótípusokat kívánnak. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen célokat szeretnénk elérni. Például, ha a cél a márkaismertség növelése, akkor érdemes olyan videókat készíteni, amelyek bemutatják a vállalkozás értékeit és kultúráját. Ha a cél a konverziók növelése, akkor inkább termékbemutató vagy promóciós videókban érdemes gondolkozni.

2. lépés: Célcsoport azonosítása

A videó marketing stratégia második lépése a célcsoport azonosítása. A célcsoportod azoknak az embereknek a csoportja, akiket a marketing erőfeszítéseiddel szeretnél elérni. A célcsoport megértése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhass velük, és a lehető legjobban személyre szabott tartalmat készíts a számukra.

A célcsoport meghatározás alapvető módja a demográfiai adatok (pl. kor, nem, foglalkozás, jövedelem) elemzésén alapul. Ezen túlmenően érdemes figyelembe venni a célcsoport érdeklődési körét, online viselkedését, és azt, hogy milyen tartalmat részesít előnyben.

A buyer persona kialakítása kulcsfontosságú a célcsoport megértéséhez. A buyer persona egy fiktív, de adatokon alapuló képviselője a célcsoportnak. Például, ha egy fitnesz termékhez készülsz videót készíteni, a buyer persona lehet „Fitt Feri”, aki heti ötször jár edzeni, egészségesen étkezik, és fitnesz blogokat olvas.

A buyer persona abban segít, hogy mélyebben megértsd a célcsoportod igényeit, motivációit és kihívásait. Ez lehetővé teszi, hogy személyre szabottabb és relevánsabb tartalmat készíts, ami növeli a videók eredményességét.

3. lépés: Tartalomtervezés

A videó marketing stratégia harmadik lépése a tartalomtervezés. A tartalomtervezés során a videók témáját, formátumát, stílusát és hangvételét határozzuk meg. Nagyon fontos, hogy a videó megjelenése teljes mértékben illeszkedjen a márka arculathoz.

A témának és a formátumnak kiemelt fontossága van. A téma kiválasztásakor figyelembe kell venni a célcsoport érdeklődési körét és az üzleti célokat. A formátum pedig attól függ, hogy milyen típusú üzenetet szeretnél közvetíteni, és milyen csatornán keresztül szeretnéd azt megosztani. Például, ha a cél a márkaismertség növelése, akkor egy rövid, szórakoztató és emlékezetes videó lehet hatékony. Ha viszont a termék bemutatása a cél, akkor egy részletes termék videó lesz a legjobb választás.

Márkahang (Brand voice)

A brand voice alapvető jelentőséggel bír a videók elkészítésénél, hiszen nagyban hozzájárul a vállalkozás egyedi személyiségének kialakításához. A márkahang határozza meg, hogy hogyan kommunikálsz a célközönségeddel, és hogyan közvetíted az üzeneteidet. Egy következetes és jól meghatározott hangvétel segít abban, hogy hiteles és személyes kapcsolatot alakíts ki a közönségeddel.

A márkahang meghatározásakor néhány alapvető elemet érdemes figyelembe venni:

 • Személyiség: Milyen szavakkal írnád le a márkád, ha az egy személy lenne? Például barátságos, profi, segítőkész, dinamikus, vicces, közvetlen, vagy hivatalos? Ezek a jellemzők segítenek meghatározni, hogy milyen hangnemet kell használnod a kommunikációban.
 • Stílus, hangnem: a használt nyelvezet, hangvétel tartozik ide. Tegeződő vagy magázódó hangnem legyen? Lehet formális vagy informális, közvetlen vagy udvarias, egyszerű, közérthető vagy szakmai.
 • Értékek: Azok az alapvető elvek és értékek, amelyek meghatározzák a márkád. Ezeknek az értékeknek tükröződnie kell a kommunikációdban, és segítenek a márkádat pozicionálni a vásárlók fejében.
 • Célcsoport: A márkahangnak mindig tükröznie kell a célcsoport igényeit és elvárásait. A hangvételnek és a használt nyelvezetnek a célcsoporttal kell rezonálnia.
 • Következetesség: A márkahangnak következetesnek kell lennie az összes kommunikációs csatornán.

Ezeknek az elemeknek a figyelembevétele segít meghatározni a márkahangot, és olyan kommunikációt kialakítani, amely hatékonyan tükrözi a márkaidentitást, és vonzó a célcsoport számára. Az ilyen típusú kommunikáció növeli a márkaismertséget, és erősíti a márkával való kapcsolatot.

Történetmesélés

A storytelling, vagyis a történetmesélés technikáinak alkalmazása nagyban hozzájárulhat a videó marketing sikeréhez. A történetek segítenek abban, hogy mélyebb kapcsolatot alakíts ki a fogyasztókkal, és érzelmi szinten is megszólítsd őket. Ezen kívül a történetek segítenek abban is, hogy a videóid emlékezetesebbek és meggyőzőbbek legyenek.

A történetmesélés során fontos, hogy a történetnek legyen egy világos kezdete, közepe és vége. A kezdő részben a szereplőket és a helyzetet érdemes bemutatni, a középső részben a konfliktust vagy a problémát, a végén pedig a megoldást vagy a tanulságot.

4. lépés: Videókészítés

Természetesen itt is, mint minden esetben fontos a minőség, hiszen ha nem adsz a márkádnak professzionális megjelenést, akkor hiába minden erőfeszítés, nem fognak jönni az elvárt eredmények.

Tippek minőségi videók készítéséhez

Hosszúság: Nem érdemes túl hosszú videókkal fárasztani a célközönséget. Az emberek figyelme gyorsan lankad, ezért a legjobb, ha a videó 1-2 perc hosszúságú, de ez nyilván nagyban függ a témától, videó típusától is.

Professzionális megjelenés: A jó minőségű kép és hang elengedhetetlen. A márkához illeszkedő látványos, minőségi grafikai elemek és animációk kiemelik a tartalmat, és profi megjelenést kölcsönöznek neki.

Technikai paraméterek: Attól függően, hogy hol fog megjelenni az adott videó, nagyon fontos, hogy a megfelelő paraméterekkel, arányokkal, fájlformátumban készüljön el az elfogadott verzió. Sok esetben készül egy alap verzió, amiből aztán különböző mutációk készülnek a különböző online platformokra, csatornákra.

A videók optimalizálása SEO szempontból

video-marketing-seo

 • Kulcsszavak használata: Használj releváns kulcsszavakat a videó címében és leírásában. Ez segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól a videó.
 • Minőségi thumbnailt: Egy vonzó thumbnail segíthet növelni a klikkelési arányt, ami javíthatja a videó SEO-ját.
 • Tartalmi kivonat: Érdemes készíteni egy átiratot a videóról, mert a keresőmotorok nem képesek értelmezni a videóban elhangzott szöveget. Az átirattal a keresőmotorok számára is érthetővé válik a tartalom.
 • Tagek használata: A tag-ek segítenek a keresőmotoroknak és a felhasználóknak megtalálni a videót. Használj releváns és népszerű címkéket.
 • Promóció: Oszd meg a videót a közösségi médiában, blogbejegyzésekben és e-mailben. Minél több ember látja és osztja meg a videót, annál jobb lesz a SEO-ja.

5. lépés: Videók megosztása

A videók elkészítése után a következő lépés a népszerűsítés. A videókat érdemes megosztani olyan platformokon, ahol a célcsoportod is jelen van. Nézzük meg a legnépszerűbb videómegosztó platformokat és azt, hogyan integrálhatod a videókat a már meglévő marketing stratégiádba.

A legnépszerűbb videómegosztó platformok rövid bemutatása

YouTube: A YouTube a legnagyobb és legnépszerűbb videómegosztó platform. Itt a felhasználók keresnek, néznek, osztanak meg és kommentálnak videókat. A YouTube-on való jelenlét elengedhetetlen, ha videókat szeretnél használni a marketingedben.

Vimeo: A Vimeo egy másik népszerű videómegosztó platform, amely nagy hangsúlyt fektet a minőségre és a közösségére. A Vimeo kiváló választás lehet, ha magasabb minőségű, professzionális videókat szeretnél megosztani.

Facebook: A Facebook nem csak a szöveges tartalmak, hanem a videók megosztására is kiváló. A Facebook Live funkcióval élő videókat is közvetíthetsz.

Instagram: Az Instagram tökéletes hely a rövidebb, vizuálisan vonzó videók megosztására. Az Instagram Stories és videó funkciókkal még több lehetőséged nyílik a videók használatára.

A videók integrálása a már meglévő marketing stratégiába

A videók integrálása a már meglévő marketing stratégiádba nem jelent nagy változást, csak egy újabb csatornát, ahol elérheted a célcsoportodat.

 • Használd a videókat a tartalommarketingben: A blogbejegyzéseidet, cikkeidet vagy e-maileidet egészítsd ki videókkal. Ezzel nemcsak érdekesebbé teszed a tartalmadat, de javíthatod a SEO helyezést is.
 • Integráld a videókat a közösségi média stratégiádba: Használd a videókat a közösségi média posztjaidban, hogy növeld az elérést és a megosztások számát.
 • Használd a videókat a hirdetésben: A videó hirdetések gyakran magasabb konverziós aránnyal rendelkeznek, mint a szöveges hirdetések. Próbáld ki a videó hirdetéseket a Facebookon, Instagramon vagy a YouTube-on.
 • Használd a videókat az e-mail marketingben: A videók beillesztése az e-mailekbe növelheti a nyitási és a kattintási arányt.

6. lépés: Mérés és elemzés

A marketing stratégia bármely részének, így a videó marketingnek is elengedhetetlen eleme a mérés és az elemzés. Nézzük meg, milyen mutatókat érdemes figyelembe venni, és hogyan használhatod a Google Analytics-et és más analitikai eszközöket.

Milyen mutatókat érdemes figyelembe venni a videó marketing stratégia értékelésénél?

 1. Megtekintések száma: Ez a legnyilvánvalóbb mutató, de a sok megtekintés nem feltétlenül jelent sikert, ha a nézők nem maradnak végig, vagy nem teszik meg a kívánt lépést a videó után.
 2. Megtekintési idő: A megtekintési idő, vagyis mennyi ideig nézik a videót a felhasználók, sokkal árulkodóbb, mint pusztán a megtekintések száma.
 3. Reakció: A like-ok, megosztások, kommentek száma segít megérteni, mennyire érdekli a közönséget a videód.
 4. Konverziók: A legfontosabb, hogy a videóid hozzájárulnak-e a vállalkozásod stratégiai céljainak eléréséhez, például növekszik-e a weboldal látogatottsága, többen iratkoznak-e fel a hírlevélre, nő-e az értékesítések száma.

A Google Analytics és más analitikai eszközök használata

A Google Analytics egy rendkívül hasznos eszköz a videó marketing stratégia mérésében és elemzésében. Segítségével nyomon követheted a videóid által generált forgalmat, a nézők viselkedését, és a konverziókat.

 • Forgalom: A Google Analyticsben láthatod, hányan jutottak el a weboldaladra a videóidból, melyik oldalakat látogatták meg, és mennyi időt töltöttek ott.
 • Viselkedés: A viselkedési adatokból megtudhatod, hányan nézték végig a videót, milyen hangerőn hallgatták, és hogyan reagáltak rá (like, megosztás, komment).
 • Konverziók: Beállíthatsz konverziós célokat a Google Analyticsben, például hogy hányan iratkoztak fel a hírlevélre a videó megtekintése után, vagy hányan vásároltak a webshopban.

Ezen kívül érdemes kihasználni a videómegosztó platformok saját analitikai eszközeit is, mint például a YouTube Analytics vagy a Facebook Insights. Ezekben részletes statisztikákat kaphatsz a videóid teljesítményéről, a nézők demográfiai adatairól és viselkedéséről.

Összefoglalás

Ha nem szeretnél lemaradni a piaci versenyben, akkor egyre tudatosabban kell élned a videó marketing adta előnyökkel. Ehhez fontos a stratégiai szemlélet és a lépésről-lépésre történő építkezés. A célkitűzések mellett fontos, hogy a megfelelő tartalommal és arculathoz illeszkedő megjelenéssel tudd elérni és megszólítani a célcsoportodat. Folyamatosan érdemes mérni az eredményeket, figyelni a statisztikákat, hogy lásd, jó úton haladsz-e. Az eredmények nem biztos, hogy azonnal jönnek, de ha kitartó vagy, a videó marketing hatalmas hozzáadott értéket jelenthet a vállalkozásod számára.

 

>> Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani ezt a posztot!

Legfrissebb blog bejegyzések