Az Operaház 2016/17-es kampánya

Az Operaház a múltheti sajtótájékoztatóján mutatta be a Magyar Évadhoz kapcsolódó 2016/17-es kampányát stílszerűen, az Opera hátsó díszlet-raktárában. A Lázár utcai nagykapun át rizsporos parókában és jelmezbe öltözött kísérők engedték be a vendégeket.

Az Operaház a múltheti sajtótájékoztatóján mutatta be a Magyar Évadhoz kapcsolódó 2016/17-es kampányát, stílszerűen az Opera hátsó díszlet-raktárában.

Az előző évekhez hasonlóan itt is több rétegűek a kreatívok. Idén azonban a művészek és az általuk megidézett darab mellett maga a helyszín is jelentőséggel bír. Az Operaház és az Erkel Színház backstage-e mellett a felújítás előtt álló Eiffel Műhelyház is látható.

A tavalyi szürreális világból idén átlépünk a tiszta valóságba. A plakátok hőseit olyan helyzetekben mutatjuk, ahogy a nézőtérről nem láthatjuk őket. Benézünk a színfalak mögé, hogy megmutassuk mit él át a művész a készülődés, a ráhangolódás közben; pillanatokat a próbák vidám jeleneteiből, képeket a fáradtságról, katarzisról.

A koncepció első fázisában még nem gondoltunk a fekete-fehér képi világra. A művészekből álló stáb közösen kereste az egyedi képi világot erre a „produkcióra”. Az operajátszás és a balett is társművészeteket karol fel (zene, koreográfia, látvány-, jelmeztervezés, szcenika, dramaturgia…). Így jutott eszünkbe, hogy a magyar fotóművészetnek is vannak világsztárjai (André Kertész, Brassaï, Martin Munkácsi, Moholy-Nagy László, Robert Capa). Az ő látásmódjukat és a szinte minden jelentős művészi fotográfia kifejező formáját, a fekete-fehér képi ábrázolást hívtuk segítségül. A utcakép színes kavalkádjából is rögtön kiugrik ez a másféleség. Továbbá feladat volt, hogy ez a fajta képi megjelenés ne legyen archív, múltat idéző hangulatú. A jelenbe a letisztult, mai tipográfia helyezi a kreatívokat.

Az idei 12 image kreatív olyan balett- és operadarabokat idéz meg, mint a Háry János, A vágy villamosa, Szerelemről és más démonokról, Spartacus, Szerelem, A csodálatos mandarin, Don Giovanni, Székelyfonó, A kalóz, A kairói lúd és Billy Elliot. A többségében magyar zeneszerzők kezei alól kikerült műveket a 2017 májusban kezdődő MagyarFeszt Maraton fogja majd össze.

A jövő évadban először a helyszínek száma is kibővül, még a tavaly elkezdődött Eiffel-projektnek köszönhetően. A Kőbányán kialakított bázis nem csak műhelyházként, hanem előadótérként, színpadként is működni fog, ahova a műfaj szerelmesei jegyet válthatnak az egyes produkciókra.

Erre egyébként nagy szükség is, hisz a szeptemberben induló új szezonban 14 ősbemutató, magyarországi premier, 11 operafelújítás és 3 balettbemutató is látható lesz a bővülő repertoárkínálat mellett.


Legfrissebb híreink