Bérletértékesítés az Opera új évadára

Bérletértékesítés az Opera új évadára

Márciusban elindult a bérletértékesítés az Opera új évadára, amely egyben az új kampány indulását is jelentette. A 2017/18-as kampányt a képregény műfaja ihlette, a 12 kreatívot tartalmazó sorozat pedig a dalszínház új évadát hirdeti.

A kreatívok a korábbi évekhez hasonlóan az intézmény elismert művészeit, valamint új bemutatóit és repertoárjának más kiemelt darabjait helyezik a középpontba. A tizenkét képen hat klasszikus, egy meseopera, négy balettprodukció, illetve egy kreatívon a „turné-üzenet” jelenik meg, a zenekar és a kórus tagjainak „tolmácsolásában”.

A koncepciót az Opera részéről idén is Turkovics Monika, a Mátai és Végh Kreatív Műhely részéről pedig Végh Endre és Fekete Zoltán alkotta. A cél egy közérthető és szerethető arculat létrehozása volt, amely új perspektívából közelít az opera és a balett témáihoz miközben a comics képzőművészetre gyakorolt hatásában, főként a pop artban, Andy Warhol és Roy Lichtenstein munkásságában keres viszonyítási pontokat.

A képregény műfajában a képpel rendszerint szerves vizuális egységet alkot a szöveg. „Most pedig megmutatom, hogy kell felülni a lapátra!” foglalja össze Németh Judit boszorkánya a Jancsi és Juliska kulcsjelenetét a meseopera kreatívján. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-jából testfestéssel valódi, évgyűrűkkel és fakéreggel barázdált „faragott” királyfi született, aki köpenyével a vállán szinte Supermanként repül a levegőben, miközben az amúgy néma táncos karakter a szövegbuboréknak hála nyelvi iróniával gazdagodik: „Legyél a törzsvendégünk! / Wood you like a dance with me?” Az olykor eredeti dalszövegekre, librettókra, máskor eszmei mondanivalókra, vagy épp gegekre épülő frappáns mondatokat Ókovács Szilveszter írta, az angol változatot Jávorszky György és Oláh András jegyzi. Emellett minden kreatívon végigvonul a 2017/18-as Ring-évad kísérőjegyeként a gyűrű-motívum, ami az összes plakáton szereplő alakok közül mindig valaki ujján található.

A fotókat, ahogy a korábbi kampányok során is, Emmer László készítette. A megfelelő kép elkészítése és kiválasztása igazi csapatmunka volt, a több tucat felvételből helyben választották ki a legjobbakat, amelyekből aztán az utómunka során születtek meg a valódi, képregényekre utaló kreatívok. Az öltözékek kiválasztása az évadkampányokon már évek óta dolgozó stylist páros, Tóth Ali és Virág Anikó feladata volt, akik ez alkalommal is az Opera gazdag jelmeztárára hagyatkoztak, és az esetek többségében törekedtek a darabok történelmi hűségének megőrzésére. A fotókat a Kreatív Műhely grafikusai, art directorai Fekete Zoltán irányításával a számítógépes utómunka során „rajzokat” idéző képekké alakították, miközben a színeket élénkebbé tették, a hátteret pedig stilizált rajzokkal egészítették ki.

Az így elkészült kreatívok a következő hónapokban ismét a köztereken, az elektronikus, online, és print médiumokban, egy éven át pedig az Opera saját felületein is hirdetik az intézmény új évadát. A kampány sikerességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a bérletvásárlás első napján történt váratlan roham, ugyanis március 16-án, a tavalyi bérlet mennyiség közel ötszörösét, 5180-at értékesítettek, a korábbi év 1166 bérletéhez képest.


Legfrissebb híreink