Opera – Ahol kinyílik a világ

Elkészítettük azt a 15 részes image sorozat, amelyen az Opera új kreatív koncepcióját láthatják a rajongók és azok is, akik még csak kóstolgatják, vagy kerülgetik a műfajt.

A kreatívokon az Operaház ismert művészei, sztárjai jelennek meg egy-egy különleges (a művekhez egyaránt kapcsolódó) átírt világban, amelyek tágítják a ház és a színfalak korlátait – egy új dimenzióba emelve át a nézőt.

Az operaházak a világon mindenhol presztízsintézménynek számítanak, azonban csupán a puszta hagyományból nem táplálkozhatnak – életükben fokozatosan új közösségi művészeti formák kerülnek előtérbe. Új feladatokat kényszerít ki tehát a változó világ az operaházakból. Egyrészt meg kell maradniuk elit intézménynek, de egyben nyitniuk is kell a minél szélesebb közönség felé, új célcsoportokat (pl. fiatalok) kell bevonzaniuk. Ehhez új és minél változatosabb eszközöket kell találniuk. Olyan tereket kell kialakítani (virtuális/valóságos), amelyek új kapcsolatba hozzák a közönséget az operával és izgalmas felfedezésekre inspirálják őket.

A műfaj – az egész világon – számos esetben ki is vonul az operaházból. Játszanak operát elhagyott vasúti pályaudvartól ókori arénán, lerobbant gyártelepen vagy állóhajón át a legkülönfélébb átmeneti helyszíneken is. Sokszor éppen a helyszín válik a fő vonzóerővé. Élményszerűen szinte újra fel kell fedeztetni a műfajt – kiemelt figyelmet fordítva befogadóra/közönségre és egyre közelebb kell vinni hozzájuk a művet.

Mindezt a Magyar Állami Operaházban egy számokban is fantasztikus repertoár teszi élővé a 2012/13-as szezonban: 5 opera- és 2 balett-bemutató, további 26 opera- és 8 balettprodukció, 31 hangverseny és gálaest, összesen tehát mintegy 450 rendezvény – ahol mindenki számára kinyílik a világ.

 

 


Legfrissebb híreink