Tesztpálya arculat

Ügynökségünk készíti a Zalaegerszegen épülő egyedülálló járműipari tesztpálya arculatfejlesztését.

Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházásaként olyan központ épül benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy akár hetekre, hónapokra ide költözve a térség országaiban működő járműgyártók tesztelhessék autóikat. Zalaegerszeg 250 hektáros területet biztosít az északi ipari parkjában, illetve 3,1 milliárd forintot fordít az előkészületekre a rendelkezésre álló területi operatív program forrásaiból. A pályán egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat tesztelnek majd mesterséges körülmények között. A kormány 35 milliárd forintot biztosít állami forrásból az építkezéshez.

A létesítmény azon túl, hogy alkalmas lesz a hagyományos mellett az autonóm, önjáró, azaz vezető nélküli járművek tesztelésére, hozzásegítheti Magyarországot azon céljának eléréséhez, hogy ne csak a járműgyártásban, hanem a fejlesztésben is élen járjon.

A tesztpálya közvetve és közvetlenül 350 magasan kvalifikált munkaerőnek biztosít majd mérnöki, kutatói, fejlesztői állást, továbbá a projekt Zalaegerszeg és Zala megye oktatási rendszerét is befolyásolja, erősíti, kihat a szakiskolai képzésre és a műszaki felsőoktatásra is.

Többek között felgyorsítja az R76-os gyorsforgalmi út építését, mely végre közvetlenül összeköti a zalai megyeszékhelyet Budapesttel. Az R76-os az elképzelések szerint többet jelent majd, mint autó és út kommunikációja, hiszen technikai paraméterei alkalmassá teszik autonóm járművek tesztelésére, intelligens közvilágítás és forgalomirányító lámpák, leválasztható sávok is „tartoznak” majd hozzá.


Legfrissebb híreink